dijous, 21 de febrer del 2013

La "veritat veritable" darrera de l'anècdota




En aquesta activitat he triat tres contes del recull, un de cada part, n'he resumit l'anècdota, he indicat què s'hi amaga al darrera i, finalment, he afegit una justificació de perquè estan inscrits a la part corresponent del recull.

 L'any de la meva gràcia


Anècdota: Un home, neix amb el que és conegut com a un do, exactament una creu al paladar. Passen els anys i no hi troba cap utlitat. Un dia qualsevol, quan s'apropa Nadal, veu en una botiga una nina que li agrada molt per regalar-la a la seva filla, però no la pot comprar perquè els diners no li arriben. El botiguer li proposa una nina semblant però sense pintar, i el protagonista la compra. A punt d'entrar a casa, toca la cara de la nina i aquesta queda pintada per art de màgia amb uns colors molt macos i especials. Presenta el descobriment a la seva família i els deixa bocabadats. La seva dona el convenç per muntar una fàbrica de nines. L'inici del negoci és esperançador. La bona sort acaba quan apareixen al mercat unes nines austriaques, més barates. L'home, en un acte de desesperació, va a demanar protecció comercial al govern, però el funcionari li explica que les seves nines, tot i ser artesanals i màgiques, costen més de produir i en menor nombre, per tant no són rendibles.

Què s'hi amaga al darrera?: Avui dia el materialisme econòmic està per sobre de l'espiritualitat i predomina en la nostre societat, convertint els elements materials com un dels eixos de la vida dels éssers humans, deixant de banda la resta de coses. 

Part del recull: La imprevista certesa. Aquest conte es troba justament en aquesta secció del conte ja que ens mostra la sorpresa de la inversemblança. Calders en els contes d'aquesta part ens incorpora d’una manera inesperada fets, accions o situacions impossibles o fantàstiques que provoquen una certa sorpresa al lector. 


Cada u del seu ofici 



Anècdota: El narrador es troba navegant en alta mar quan parla amb el capità. Aquest li explica que tothom hauria de buscar l'ofici que el motivés, no com ell, que es va fer capità de vaixell per herència, però ell no té les coses clares amb la navegació i no està satisfet.El que realment hauria hagut de fer és dedicar-se a la rellotgeria que des de petit l'aficionava. Mentre naveguen, el capità li explica la importància que tenen els rellotges en el dia a dia de les persones. L'endemà el vaixell arriba a una illa on no eren esperats i, per tant, es dedueix que s'han perdut.

Què s'hi amaga al darrera?: La importància de tenir motivació personal per dedicar-se al que t'agrada i pel que realment tens motivació per fer bé. A més, ens introdueix un fet tant comú com el del temps i la importància que té aquest sobre el control de la vida de les persones humanes. 

Part del recull: Ver però inexplicable. En aquesta part del recull, en els contes hi ha una relació més directa entre tema i història i els elements fantàstics, si n’hi ha, estan sotmesos a la narració, al contrari que al primer bloc en què l’element fantàstic dirigia els relats.


Un crim

Anècdota: El personatge principal havia conegut una noia i volia prendre's el festeig amb calma, o així és com ho veia la tieta Purificació, qui anava punxant al noi per veure si acomplia la seva paraula. Ell ja no va poder més i un dia, al teatre, treu una destral i l'assassina. Al judici, el fiscal l'acusa d'homicidi premeditat, perquè havia comprat la destral per fer-ho i la va dur al teatre amb aquesta intenció. En canvi, l'advocat el presenta com un pobre home que ja no pot més i, a cop calent, mata la vella. L'advocat ho fa tan bé que el narrador surt absolt havent de pagar només una petita multa per escàndol públic.

Què s'hi amaga al darrera?: la llei és arbitrària, és a dir, l'absurditat portada a l'extrem d'alguns processos judicials. El fet que no sempre la llei sigui aplicada amb igualtat i justícia. 


Part del recull: L'escenari desconcertant. En els relats que formen part d'aquesta secció trobem històries mitjançant les quals es qüestionen i evidencien les contradiccions de les conductes humanes. L’autor transmet al lector a través d’un mitjà didàctic i entretingut, el conte, consideracions que tenen a veure amb el canvi dels valors humans, uns valors en crisi com a conseqüència d’una època de gran dificultat: la Guerra Civil i l’exili.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada